Chinese lichaamsmassage Tuina

In China is (tuina) (spreek uit twiena) al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de geneeskunde. Bijna elk Chinees ziekenhuis heeft een massage afdeling en de effecten die men hiermee bereikt zijn enorm.
Chinli-Tuina kent een grote variëteit aan verschillende massagegrepen die op het lichaamsoppervlak meestal met olie worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Tuina massages stimuleren en reguleren het meridiaan systeem waardoor blokkades kunnen worden opgeheven. Meridianen zijn kanalen waardoor Qi (energie), bloed, voedingsstoffen en informatie stroomt. Ze voeden het lichaam en zorgen dat het lichaam en de geest in balans blijven. Blokkades in dit systeem veroorzaken ook volgens de Chinese Geneeskunde, ziektes en geestelijke onbalans.
Er wordt druk uitgeoefend op de meridianen en op de acupunctuurpunten. Hierdoor komt de energiestroom (Qi ) weer op gang die door het lichaam gaat stromen. Op deze manier komen lichaam en geest weer in balans en verminderen of verdwijnen klachten.
De massages kunnen zowel stevig als zacht worden gegeven.

Waarom een tuina massage?
Tuina bevordert de circulatie van Qi en bloed. Heeft een goed effect op het zenuwstelsel en afweersysteem. Ontspant de spieren en pezen wat heilzaam is voor ieder die aan stress lijdt. Heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Is geschikt voor allerlei klachten aan het bewegingsapparaat zoals rugklachten, stijve nek en schouderklachten enz. Je natuurlijk evenwicht kan worden hersteld. Bij interne en gynaecologische aandoeningen zoals o.a. spijsverteringsklachten, pijn bij menstruatie, vermoeidheid enz. De massages werken zowel preventief als curatief.

Moxa
Moxa betekent brandend kruid. Het kruid dat gebruikt wordt is Artemisia vulgaris, ofwel Bijvoetkruid.
Moxa verwarmt en geeft extra energie en door het stimuleren van de accupunten met moxa gaat energie weer stromen in de meridianen. Door de eigenschappen van moxa kan moxa bij vermoeidheid en kou de normale massage en behandeling heel mooi aanvullen en versterken. Moxa kan op veel verschillende manieren worden toegepast.

Cupping
Cupping kan effectief zijn bij het verhelpen van een blokkade (lokale pijn), het helpt afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en het kan worden ingezet bij o.a. verkoudheid, benauwdheid of griep. Indien nodig en altijd in overleg, zal ik cupping inzetten ter versterking van een massage behandeling.
De cup wordt op de huid gezet, en daarna met een pompje vacuüm getrokken waardoor de trekkracht hierdoor heel precies bepaald worden. Je ervaart een trekkend gevoel. Door de zuigkracht en het optillen van de huid ontstaat op die plaats een betere doorbloeding en lymfe circulatie. Afvalstoffen worden efficiënter afgevoerd, en het bloed wordt gezuiverd. Het stimuleert daarnaast ook het zenuwstelsel en verbetert de weerstand. Ook afvalstoffen die al langere tijd aanwezig zijn worden als het ware omhoog gehaald naar de huidlaag die de afvalstoffen ook daadwerkelijk kan opruimen, iets wat het lichaam eerder niet “gelukt” is. Naast het plaatsen van cups, kan ook met de cup gemasseerd worden. Dit is te vergelijken met een stevige bindweefsel massage.

Guasha
De meest bekende uitvoeringsmethode van guasha is de zogenaamde schraaptechniek. Hierbij wordt met een speciale steen over het te behandelen lichaamsdeel “geschraapt”. Door deze techniek ontstaat een zuigende werking in het bindweefsel van de behandelde huid. De “Sha” die hierbij ontstaat, uit zich in rode strepen in de huid. Door middel van verschillende schraaptechnieken worden klachten en ziekten die veroorzaakt zijn door afvalstoffen uit het lichaam geschraapt.
Guasha wordt meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor lichaam en revitaliseert.

Merkaba Heling
Middels een krachtig gebed en vanuit de staat van onvoorwaardelijke liefde kan ik via handoplegging merkaba helingen geven voor diverse klachten. Het kan in bepaalde situaties fijn zijn om energie bij te zetten zodat je langzaam vervolgstappen in je herstel kunt zetten.

Meditatie & Affirmatie
Ik werk met eenvoudige meditaties om jezelf bijvoorbeeld te gronden, af te schermen en in balans te brengen. Affirmaties kunnen als huiswerk meegegeven worden om inzicht te verkrijgen en jezelf als het ware opnieuw te programmeren. Affirmatie kunnen je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en naar je zelf te kijken wat wel goed is en jezelf te waarderen om wie je bent.

Bachflowers
Bach (bloesem) remedies kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van je persoonlijke proces. In verschillende situaties en op het emotionele vlak zijn Bach remedies effectief. Ook bij kinderen werken ze prima. Ik kies intuïtief een remedie die geschikt is voor jou proces op dat moment. Je krijgt een flesje met druppels mee naar huis.